Sistem menadžmenta bezbednošću i zdravljem

ISO 45001

Šta je ISO 45001?

ISO 45001:2018 je međunarodni standard za sistem menadžmenta bezbednošću i zdravljem
na radu (OH&S). Zamenio je OHSAS 18001. Implementacijom standarda možete zaštititi zdravlje, sigurnost i dobrobit svojih zaposlenih, posetilaca i svih koji su pogođeni aktivnostima vaše organizacije. Takođe je odličan način za uspostavljanje zakonske usaglašenosti. 

Postavljanje sistema menadžmenta bezbednošću i zdravljem na radu važnije je nego ikad. Stariji rukovodioci su sada lično odgovorni za zdravlje i sigurnost u svojim organizacijama. Pored toga, nove smernice o kazni koje su uvedene 2016. godine rezultirale su oštrijom kaznom za propuste. Standard pruža zaštitu za vas, zaposlene i vašu organizaciju. To je najbolji način upravljanja rizikom, izbegavanje novčanih kazni i smanjenje odsustva zaposlenih. Sve to doprinosi boljem poslovnom učinku. 

Ako već imate druge sisteme menadžmenta, postavljanje dodatnog može biti jednostavno. Standard se zasniva na Annex SL, što znači da ima zajedničku strukturu i mnoge elemente sa drugim glavnim standardima. Dakle, integriše se sa drugim ISO menadžment sistemima uključujući ISO 9001, ISO 14001 i ISO 27001.

Zašto odabrati ISO 45001 sertifikat?

Standard je prilagođen gotovo svakoj organizaciji, bilo koje veličine, u bilo kojem sektoru. Ako bezbednost shvatite ozbiljno, a zakon to i zahteva, onda možete imati koristi od primene ovog sistema menadžmenta bezbednošću i zdravljem na radu i obezbeđivanja Alcumus ISOQAR sertifikata.

Sertifikovanje pokazuje da sledite najbolje međunarodne prakse i da im možete verovati da posluju. Ovo vam pomaže da se nađete na listama „preferiranih dobavljača“. Često je to osnovni zahtev prilikom nadmetanja za novo preduzeće, posebno kada se licitiraju za rad sa većim organizacijama ili javnim sektorom.

Proverite da li je vaš ISO 14001 sertifikat akreditovan.

Nisu svi sertifikati jednaki. Morate da budete sigurni da je vaš sertifikat izdalo telo koje je akreditovano. UKAS akreditovano sertifikaciono telo poput Alcumus ISOQAR prolazi redovne stroge provere od strane Akreditacionog tela UKAS kako bi utvrdilo da li radimo po najvišim standardima.  

To znači da kada imate sertifikat od UKAS akreditovanog sertifikacionog tela, možete biti sigurni u njegovu vrednost. Potvrde koje izdaju organi koji nisu UKAS akreditovani često se ne prihvataju.  UKAS akreditovani sertifikati prihvaćeni su širom sveta kao dokaz da ispunjavate globalne standarde i najbolje prakse.